duminică, 13 ianuarie 2013

Buchetul miresei si semnificatia lui

Buna!

Daca am vorbit despre rochia de mireasa era obligatoriu sa vorbim si despre buchetul de flori al miresei. Si, bineinteles ca am avut curiozitatea de a afla ce simbolizeaza acesta.
Conceptul florilor purtate de mireasa in ziua nuntii ne este relatat inca din timpul grecilor (Grecia Antica) si romanilor. In acele vremuri miresele nu aveau un buchet, ci purtau in par "ghirlande" de plante puternic mirositoare ce se credea ca ar alunga spiritele rele astfel incat sa fereasca mireasa de orice ghinion care i-ar fi putut periclita frumusetea amintirilor din ziua nuntii si erau aducatoare de noroc si prosperitate celei care il purta.
Mai tarziu, aceste "ghirlande" au fost inlocuita cu un buchet confectionat tot din plante puternic mirositoare ce aveau acelasi scop. A fost introdus apoi in buchetul miresei mararul ca alta planta puternic mirositoare pe care mirele si mireasa il mancau la finalul ceremoniei de casatorie caci se considera ca stimuleaza apetitul sexual si favorizeaza reproducerea.
De la jumatatea secolului al XIX-lea si mai accentuat, de la inceputul secolului XX, buchetul de plante al miresei s-a transformat in buchetul de flori al miresei.
Si cum fiecare floare are simbolul ei, sa vedem ce simbol au unele flori care se regasesc in buchetele de mireasa: 
Bambus – loialitate, încredere
Bujor – fericire, împlinire
Cale – eleganta, distinctie
Camelii – noroc, recunostinta
Crinii – puritate, virtute, frumusete, rafinament, eleganta
Crizanteme – adevar, intelepciune
Floarea soarelui – incredere, fidelitate
Frezii – puritate, inocenta, nobil
Garoafe – capricii, nestatornicie
Irisi – credinta, intelepciunea, soarta
Iederă – fidelitate, mireasa mereu indragostita
Lalele  – prospetime, faima
Lăcrămioare – inocenta, credinta
Liliac – sinceritate
Margarete – inocenta, simplitate
Narcise galbene – modestie
Orhidee –exotism, nota aparte, rafinament
Panseluţe – sensibilitate
Trandafiri albi – inocenta, puritate, candoare
Trandafiri roşii – pasiune, dragoste "nebuna"
Trandafirii galbeni – gelozie, posesivitate
Violete – loialitate
In ziua de azi,buchetul miresei nu mai reprezinta un scut in fata spiritelor rele,si mai degraba un accesoriu indispensabil al miresei.Si bineinteles, ca voi avea si eu un buchet si va fi in trangafiri albi, cat mai simplu si frumos. Iata si cateva modele care imi plac:








Pana la urma, orice floare este frumoasa si dincolo de semnificatia si simbolul buchetului si florilor ce il alcatuiesc, important este sa facem alegerea dupa placul nostru si dupa ceea ce semnifica pentru noi acele flori si daca ne reprezinta sau nu:)




2 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult aceasta postare.... am si eu blog de foarte mult timp si sunt impresionat de acest articol ...tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere